Ogólnopolska akcja „Poruszamy Polskę” podczas której ekspert ds. zdrowego stylu życia, twórca autorskiego programu żywieniowo-treningowego Leszek Klimas oraz promotor działań Filip Chajzer skupiają się na edukacji dzieci oraz nastolatków to nie tylko spotkanie dotyczące zdrowego żywienia i uprawiania sportu, ale także opowieść o tym, że z pewnością siebie, wiarą w swoje możliwości, marzeniami oraz walką o postawiony cel można zostać mistrzem świata, przenosić góry i być jak Arnold Schwarzenegger. Historia Leszka Klimasa to historia o tym, jak z samouka i nastolatka, który usłyszał, że „nic z Ciebie nie będzie” zostać Mistrzem Świata Sylwetki Atletycznej. Jak sam mówi- droga do każdego celu zazwyczaj nie jest prosta i kosztuje wiele, ale jego osiągnięcie jest największą satysfakcją. Dziś uczniom Szkoły Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Tłuszczu pokazali, ile cukru znajduje się w mlecznej kanapce, że niektóre chipsy niewiele mają wspólnego z ziemniakami, a gotowe gofry, które leżą na sklepowej półce składają się z kilkunastu składników. W dzisiejszym świecie wszechobecnego przetworzonego jedzenia i ruchu, który odbywa się głównie palcem po ekranie telefonu te z pozoru proste sprawy- zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność, są szalenie istotne i wymagają promocji, a młodzi ludzie edukacji w tym zakresie. Leszku, Filipie, cały Was sztabie- dziękujemy za wizytę i za to co robicie. Robicie to dobrze, robicie potrzebne rzeczy i róbcie to dalej.
Korzystając z okazji kierujemy kilka słów do rodziców.
4 marca obchodziliśmy Światowy Dzień Otyłości. To o tyle ważne, że według danych WHO z 2021 r. polskie dzieci i młodzież tyją najszybciej w porównaniu z innymi dziećmi w Europie. 60 proc. polskich dzieci w wieku od 1. do 15. roku życia ma nadwagę! To zjawisko narasta z roku na rok. Słodzone napoje, chipsy, fast- foody, wysoko przetworzone i gotowe do spożycia produkty- oprócz tego, że zawierają ogromne ilości wszechobecnego cukru to na dodatek trują organizm. Jako dorośli w znacznej mierze mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci. Jesteśmy dla nich wzorem do naśladowania także w kwestii prawidłowych nawyków żywieniowych. To, czym karmimy nasze pociechy we wczesnym dzieciństwie ma swoją kontynuację, kiedy dzieci same dokonują nawyków żywieniowych.